Национална Априловска гимназия - Награда за оригинална постановка

Награда за оригинална постановка

  • От 24.04. до 26.04.2014 г. Габрово беше домакин  на театралния фестивал „Завесата се вдига за немски език”, който бе организиран от Посолството на Федерална република Германия в България, Министерство на образованието, Гьоте институт и Фондация „Ханс Зайдл”. 12 училища от цяла България показаха своите артистични и езикови умения на сцената в зала „Възраждане” и бяха оценявани от жури в състав: г-н Матиас Денер и  г-н Георг Каснер от Посолството на ФРГ в България, г-жа Витке Байхе от Фондация „Ханс Зайдл”, г-жа Анна Арсениева от Министерство на образованието и  г-жа Любов Мавродиева от Гьоте институт. 

    Град Габрово бе достойно представен от учениците от 10 б клас на Национална Априловска гимназия. В авторския си спектакъл „Смут в приказния свят” те представиха различни приказни герои, поставяйки ги в хумористична ситуация. Със своята нестандартна идея участниците в пиесата: Симона Матева, Екатерина Дойнова, Богданка Малчева, Биляна Михова, Адриана Ковачева, Петя Ковачева, Цветомира Ботева, Виктория Георгиева, Мартин Николов, Дилян Колев и Радион Умников впечатлиха журито и това им донесе Награда за оригиналност на постановката.

     В рамките на фестивала г-н Йорг Каснер, координатор в Службата за педагогически обмен към Посолството на Федерална република Германия в България, посети Национална Априловска гимназия. Проведен бе разговор с ръководството и преподавателите по немски език по повод включването на НАГ в програма за подготовка и издаване на сертифкат, който дава право на обучение в Studienkolleg и сертификат за следване във висше учебно заведение  в Германия. По свое желание г-н Каснер посети учебен час по Test DaF в 11 б клас и час по немски език в 8 б клас. Срещите са ползотворни  както за бъдещото немскоезиково обучение в НАГ,  така и за самите ученици.