Национална Априловска гимназия - Благотворителен бал на випускниците на Априловото училище

Благотворителен бал на випускниците на Априловото училище

 • „Тъкмо за най-великите явления нямаме истински слова ни през детството, ни през зрелостта, ни през старостта...”

  Ем. Станев

  В годините има мигове, които се мерят с векове, мигове на непреходност и себеосъществяване, в които един народ израства и се извисява над делничното и обикновеното, за да заяви своето бъдеще! За да бъде!

  В летоброенето на нашето училище 180 години са един такъв миг, наситил времето с памет, история, сбъдване на надежди, осъществяване на въжделени желания, преодоляване на граници, с намерени и преоткрити пътища, с много усилия и естествена човешка радост от победите.

  „...Веднъж да стане начало...” в думите на Априлов и до днес звучи надеждата, че училището ще бъде живо, ще оцелее, ще остане във Времето.

  Съученици, ученици, колеги, идейни носители на делото на Априлов, в юбилейната година Ви каним да станете съпричастни в осъществяването на празника и в подкрепата на общите ни инициативи и идеи.

  Със съдействието на Община Габрово по програма "Младежки дейности" и проект на НАГ - Творческо пространство - "Ритуал и традиция", на Училищното настоятелство на НАГ, с подкрепата на фирма "М-Прес" ООД - спонсори на събитието и на Мартина Денева, ученик на гимназията, випуск 2007 г., която учи магистратура по специалност „Интериорен дизайн” в Politecnico di Milano и е автор на логото за годишнината, на картичките и поканите.

  Няма изисквания за строго официално облекло. Финансовата подкрепа е по желание и не е задължително обвързана с присъствието, можете да ни подкрепяте според желанието и възможностите си. 

  BIC: STSABGSF

  BG17STSA93000014857371

  Това е сметката на училищното ни настоятелство.


  С благодарности за подкрепата и с надежда за нови срещи, колегията на Национална Априловска гимназия благодари на всички, отзовали се на поканата ни за среща в навечерието на юбилейната за Априловото училище 180-та година.

   Кампанията продължава, очакваме да бъдете наши партньори  и занапред!

   Предлагаме ви репортажа на Симона Иванова от 11 а клас, отразяващ духа, вълненията и емоциите на събитието.

   Да се завърнеш духовно след време в гимназията, която е дала основи на живота ти, се оказва едно красиво приключение  за всеки Априловец.

   На 26 септември в новата сграда на Априловото школо се проведе среща на випускниците на гимназията. На едно място се събраха, бивши, настоящи и бъдещи ученици и учители. Всички присъстващи бяха развълнувани от събитието.

   Всеки от нас мечтае да получи добро образование, добри основи за по-нататъшно развитие. Именно в лицето на най - старата гимназия, всеки заслужил може да сбъдне мечтите си.  От анкетата, която направиха настоящи възпитаници, става ясно, че подготовката и обучението през годините минават през много перипетии, но качеството на получените знания, остава на много високо ниво. И както се казва, че къща се строи от основите, ние решихме, че първо мнение трябва да дадат по-възрастните.

   Те са три възрастни жени, завършили средното си образование през 1977 и 1978 година, които продължават да предават вътрешната си мотивация за учението, но вече на своите внуци. Тяхната позиция, като преминали през пътя на учението, който все още изминават, е, че днешното поколение ученици са много улеснени във всичко, което им се подава като информация и за тях да се осведомяват е процес без граници. Ако имаш също така желание да учиш, ще го правиш независимо от средата. Разказът на една от тях ни направи впечатление, че степента на оценяване е била на високо ниво, и когато са били още млади е имало випуск без отличници.  „Средната ни класа е много по- добра от днешната отлична”, разсъждават те. Тяхната препоръка за развитие е да се наложат постоянни униформи, които ще усилят гордостта на училището.

   Други бивши ученици на гимназията са на мнение, че всичко зависи от човек и това как ще прекара свободно си време- дали ще прочете една книга, или ще прекара час повече пред електронните устройства. Ученици  масово считат, че словосъчетанието „препоръчителна литература” я прави масова и непотребна. Но когато напуснеш училищните среди, разбираш, че в нея се крие истината за заобикалящия  ни свят. И отново Априловска гимназия се очертава, като една от най-добрите и в това отношение.

   Един вече бивш ученик, випуск 2014 г., разкри как гимназията сбъдва мечти и осъществява желанията. Той ще учи в Австрия през учебна година, благодарение на знанията, придобити от висококласни учители, отдадени на професията си. Осъзнава предишните си желания, че иска по-бързо да завърши средното си образование, но днес той вече е с друго мнение, и ако му се даде избор, би се завърнал. Въпреки натоварването, амбициите и успехът са налице.

   Можем да си пожелаем в гимназията да прекрачват всяка година все повече млади хора, които са усмихнати, амбицирани и искат да сбъдват съкровено желанията и мечтите си.

  Споделянето на опита, целите и бъдещите планове стана благодарение на партньорите на Национална Априловска гимназия от Община Габрово по програма „Младежки дейности” и проект на гимназията – Творческо пространство - „Ритуал и традиция”, на Училищното настоятелство. Също така и с подкрепата на фирма „М-Прес” ООД - спонсори на събитието, както и на Мартина Денева ученик на гиманзията, випуск 2007 г., която учи магистратура по специалност „Интериорен дизайн” в Politecnico di Milano и е автор на логото за годишнината, на картичките и поканите.

   Снимки: Стефани Минчева – 11 а клас

   Христина Ботева -11 а клас

   Полина Пеева – випуск 2014 г.