Национална Априловска гимназия - Наши ученици в Сибиу, Румъния

Наши ученици в Сибиу, Румъния

 • В периода 6 - 11.08.2014 година за пореден път наши ученици взеха участие в олимпиада, свързана с традиционни занаяти, която се проведе в музея на открито АСТРА в град Сибиу, Румъния.

  Избраниците бяха Андриана Тодорова, Богданка Малчева,Христина Димова, Цветелина Христова, Стефани Стоянова и Христо Милчев, водени от г-жа Силвия Стоянова - преподавател по история и цивилизация, г-жа Златина Милчева - преподавател по английски език и г-жа Павлина Дамянова, представител на АЕК „Етър”.

  Априловците се обучаваха в четири занаята:

  1. Умения в грънчарството придоби Богданка Малчева

  2. С изрисуване на яйца се занимава Цветелина Христова

  3. Стефани Стоянова показа умения в бродерията

  4. С рисуването на икони върху стъкло много добре се справиха Андриана Тодорова, Христина Димова и Христо Милчев.

  Уменията, които придобиха участниците споделиха на провелия се от 5 до 7 септември 2014 година  „Панаир на занаятите” в АЕК „Етър”.

  Освен с обучение, априловците имаха възможност да представят нашата държава, град, училище и музей на открито като разказаха, танцуваха и изпълниха традиционни народни песни, облечени в носии/предоставени от ФА „Габровче”/ от различните краища на България. Публика им бяха румънци, руснаци, унгарци и китайци, които също показаха традициите на своите страни.

  Участието ни беше прието с въодушевление от всички присъстващи и се надяваме сътрудничеството  да продължи и през следващите години.