Национална Априловска гимназия - Априловци на финали на състезание по английски език

Априловци на финали на състезание по английски език

 • Априловци на финали на състезание по английски в Ловеч

  От 13 до 15 декември 2014 г. в ГЧЕ “Екзарх Йосиф I” в град Ловеч, се състоя поредният конкурс на фондация BEST (Bulgarian English Speaking Tournament). Състезание, в основата на което са проза, поезия, ораторско майсторство и дуо.

  С повече от 300 ученици, като участници, 60 съдии, ръководители и треньори от 27 училища в България, това състезание се превърна в едно от най-големите и най-успешните в историята на BEST. По преценка на журито и ръководството учениците бяха подготвени и ентусиазирани за победа. Всички те се пребориха с изключителната конкуренция – представители на езиковите гимназии в страната.


  В турнира взеха участие деветима ученици от Национална Априловска гимназия. В отбора влязоха: Велина Димитрова, Магдалена Петкова, Наталия Иванова, Магдалена Димитрова, Ники Йонков, Боряна Тодорова, Габриела Генчева, Мирела Петрова и Йоан Попов с треньор Кристин Пардьо, ръководител Златина Милчева и съдия Мария Цвяткова.

  От тях – Магдалена Петкова и Магдалена Димитрова стигнаха до полуфинал, а като финалисти се представиха Велина Димитрова, Габриела Генчева и Йоан Попов.

  По регламент състезанието се провежда в рамките на 2 дни, като участниците са разпределени в две възрастови групи. Първата от тях е за 8 и 9 клас, а във втората група са включени 10-11-12 клас. До финали са имали възможност да достигнат 50 човека от цяла България.

  Габровци участват в различни стилове, като във всеки един има различни критерии на оценка, както и различен състав на съдиите.

  След разговор с една от финалистките – Габриела Генчева, която завърши на 4 позиция, разбираме, че в нейната област – проза, на полуфинали са достигнали 14 ученици. Всеки един от тях има от 5-7 минути да представи официално публикуван текст, като се следи за цялостна визия, поведение и изказ. Този текст може да съкратен по преценката на оратора.

  Важен акцент в рецензията на съдиите е интродукцията. В нея накратко трябва да се обясни за автора и произведението, както и за самия себе си.

  “На финал бяхме 6 човека! Тогава усещаш, че напрежението е голямо и всеки един, който се изправи пред съдиите го намираш за конкуренция и мислиш, че е по-добър от теб. В моменти на трудност ние получихме подкрепата от най-важния човек – ръководителят на групата Златина Милчева, която ни вдъхваше кураж и подкрепа в това наше предизвикателство”, разказа Габриела.

  Много важна е мотивацията, която им е предала американката преподаваща в НАГ. Значение има и гимназията, от която идваш. Престижът да си “априловец” е голям и това допълнително ни направи по-силни.

  Класиралата се на шеста позиция Велина Димитрова призна, че за нея това е една сбъдната мечта. “Много труд, желание, упорство се крият зад този мой успех. Запознах се с много нови хора, в които открих собствените си интереси и дори мечти. Всеки от тях може да ти послужи за вдъхновение. Моето вдъхновение бе момчето, което спечели първо място. Това състезание ми даде опита и дори самочувствието да покажа себе си и това, на което съм способна!”, сподели тя.

  Другите финалисти също са много развълнувани от това, което им се е случило и продължават с гордост да носят славата на Априловска гимназия, както в страната, така и извън нея.

  Финансирането на състезанието е дело на организацията „Фулбрайт”, като съответното училище се грижи за участниците през техния престой.

  Полуфинал:
  - Магдалена Петкова – 9д
  - Магдалена Димитрова – 9а

  Финал:
  - Велина Димитрова – 9г
  - Габриела Генчева – 9д
  - Йоан Попов – 10в

  Други участници:
  - Наталия Иванова
  - Ники Йонков
  - Боряна Тодорова
  - Мирела Петрова

   Автор: Симона Иванова