Национална Априловска гимназия - Юбилеен концерт

Юбилеен концерт

 • Едно българско училище чества своя 180-годишен юбилей, това не е обикновено училище, то дава началото на новобългарското и светското образование в България, в години, в които няма държава и мисълта за независимост и свобода е далечна. 

  Годината е 1835 г. и Васил Априлов отправя своето предизвикателство към българския свят, като отваря пътя му напред във времето и пространството.

  Годината е 2015 г. едно училище чества своя 180-годишен юбилей, в едно училище делникът и празникът ознаменуват живата връзка между поколенията и традицията, в едно училище паметта е силата на личността, а неговите ученици не са само поредните млади хора, които постигат успехи, за да заминат в чужбина. Те учат заради стремежа да бъдат знаещи, успяващи, търсещи, те учат, за да имат своето право на избор, те учат, за да могат да постигнат себе си чрез знание и опит. В това училище има и добри и не толкова добри ученици, но това, което ги обединява, е чувството за принадлежност към една по-голяма човешка общност, в която намират своето място, за  да се приютят и да получат увереност, че могат повече, че искат повече, че постигат повече.

  Тържественият юбилеен концерт на учениците от Национална Априловска гимназия „Веднъж да стане начало” се превърна в събитие, което показа духа на вярващия в себе си млад човек, на талантливия, мислещия, можещия ученик, подкрепен от добри учители,.

  В тържествения концерт на Национална Априловска гимназия се срещнаха миналото  и настоящето, звучаха текстовете на Васил Априлов, цар Борис ІІІ, Цветан Радославов, на настоящи  и завършили ученици, живата музика  на известни и на тръгващи по пътя на славата ученици.

  Паметта оживя, словото премина границите на времето, столетната традиция отзвуча в гласа на камбаната и в думите на клетвата:

  "Аз,

  Възпитаникът на Априловската гимназия,

  напускам своя духовен дом.

  Задължавам се да имам усърдие в науките и занапред,

  да страня от невежеството и да презирам духовната леност.

  Да имам за свята длъжност да славя името и да защитавам честта

  на Национална Априловска гимназия.

  Заклех се!"

  Честит юбилей, училище!

  Лицето на празника бяха учениците, водещи спектакъла:

  Николета Колева – 11 а клас, Симона Матева – 11 б клас, Ива Ранковска – 10 б клас, Георги Спасов – 12 в клас, Мартин Николов – 11 б клас, Християн  Димов – 11 б клас, Калоян Христов -11 а клас и Симеон Марков – 11 б клас - мултимедия

  и всички участници от: Камерен смесен хор при НАГ, с диригент Вилета Василева, участниците във възстановката "Учениците имат должност", група "Solar", Клуб по спортни танци "Ритмика", Шоу балет "Магия", ДФА "Габровче", Музикално сдружение при читалище "Априлов-Палаузов", "Звезди в аванс", Upstream Voices, специалните ни гости – Цветомир Цанков, Весела Морова, Светослав Славчев, Момчил Косев, Кирил Ганчев.

  Спектакълът се осъществи и с помощта на лицата зад сцената - учениците от 11 б, 11 а и 11 д клас, госпожа Владилена Катевска и госпожа Мария Стефанова, автори на сценария.

  Благодарим!

  Благодарност за подкрепата и на нашите спонсори:

  М-Прес – Севлиево             

  Книжарница “Златев”         

  ОББ                                          

  Алфа банк                                

  Алфрида Пеев                         

   “Никипласт”                               

  “Темпус Линк” ЕООД            

  “Ескапал България”               

  “Максам СЕ” – България ЕАД

  Импулс  АД

  Сосиете Женерал

  Графиксофт ООД

  Подем-Габрово ЕООД

  БИЛЛА

  СД “МГЦ – Пластик” - Габрово

  Фирма  “Тис”

  Кирил Добрев – народен представител