Национална Априловска гимназия - Клуб "Млади възрожденци"

Клуб "Млади възрожденци"

 • Клуб „Млади възрожденци” към Национална Априловска гимназия е учреден на 11.11.2014 г. по инициатива на Общобългарски комитет „Васил Левски” и по идея на г-н Васил Василев - негов председател. В НАГ клубът се сформира и благодарение на госпожа Пенка Петрова, както и на представители на Общобългарския комитет „Васил Левски” в Габрово.

  Клубовете „Млади възрожденци” се създават, за да се припомнят българските традиции и българската история сред младежта, за  да се развият връзки между различните училища, а също и да се подобри работата в екип, да се събуди инициативността на младите хора да развиват познанията си за рода, историята и паметта българска.

  В клуба към Национална Априловска гимназия осъществяваме различни дейности, свързани с историята на града и на страната, но и опознаваме самите себе си като българи и родолюбци.

  Почти половин година нашият клуб има активна дейност и набира членове. Проведохме успешни инициативи като: историческа разходка  за най-малките ученици в гимназията, в която ги запознахме с историята на портретите в училището и с личностите, които са увековечени на тях, организирахме за пръв път почетен караул в памет на Васил Левски, във връзка с годишнината от обесването му на 19 февруари. Като идеята е това събитие да стане ежегодна проява.

   Бе проведен конкурс, съвместно с Регионалния клон на Общобългарски комитет „Васил Левски”, на тема „Искам да ти кажа, Апостоле”.  Първо място спечели Стефани Минчева от 11 а клас на НАГ.

  На 21 февруари представители на клуба участваха в първата среща на всички клубове „Млади възрожденци” от страната под патронажа на вицепрезидента на Република България – г-жа Маргарита Попова. Впечатляващи бяха думите на големия български писател Антон Дончев към младите българи:  „Проблемът не е да умреш за България, проблемът е да живееш за България!”

  Клубът бе удостоен  и с почетна грамота за активна дейност от Общобългарски комитет Васил Левски, под патронажа на г-жа Маргарита Попова.

  Радвам се, че все още има мислещи, умни и отстояващи българските ценности и самосъзнание деца.

  Ние ще продължим да търсим и развиваме уменията и знанията за България и българите.

  Заповядайте при нас!

  Йордан Катинов, 10 в клас

  Председател на клуб „Млади възрожденци” при НАГ

   Снимки: Симона Иванова