Национална Априловска гимназия - 180 послания за бъдещето

180 послания за бъдещето

 •           На 18 април 1851 г. са положени основите на Априловската гимназия. През 1872 г., година преди завършването и откриването на гимназиалната сграда в Габрово, Илия Блъсков пише за строежа й. Текстът откриваме в книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.): „От няколко години се мълвеше за едно голямо училище у Габрово, дето беше и заправено. Сега това училище, отка[кто] се прекрои съвсем на другий план, заправи се изново и за догодина ще бъде свършено. То е едно огромно и великолепно здание, въздигнато към края, къде южната страна у града, на хубаво местоположение, обиколено с градина от всякакви сенчести дървета и овошки; а напред училището се простира едно доста голямо място с няколко градини, дето казват, че щяло да се прикупи за Ботаническа градина."

       На 19 април1863 г. е роден ученикът, учителят в Априловото школо – Цветан Радославов, създателят на българския химн.

       През 2015 г. Националната Априловска гимназия тържествено отбелязва 180-та годишнина от създаването на Първото новобългарско светско училище – Априловото, чиито патрон и до днес е просветителят и благодетелят Васил Априлов. Неговото име от средата на ХІХ век е синоним на новобългарска просвета, на началото на светското взаимоучително образование в България.

       Ние, потомците на Априлов, днес, 22.04.2015 г. полагаме в основите на засаденото от нас Юбилейно дърво своите „180 послания за бъдещето”, с идеята те да бъдат отворени на 200-годишния юбилей на училището, за да се осъществи диалогът между поколенията и да оставим на нашите наследници мечтите, надеждите си и това, което сме направили за юбилея. Надяваме се, че след 20 години училището не само ще просперира, но ще бъде разширено и модернизирано и това, за което мечтаем днес – обзавеждане на класните стаи със съвременна мултимедийна техника, ще бъде ежедневие. Надяваме се също, че няма да е секнал ентусиазмът на идеалистите да работят за своето училище, че стремежът към знание, към запазване на традициите и създаването на нови ще продължава и във времето напред.

  Честит юбилей, училище!

  До нови срещи в бъдещето!

  Инициативен екип при НАГ, осъществил честванията:

  Клуб „Млади възрожденици”, Клуб на доброволеца

  и всички учители и ученици от юбилейната година

  22.04.2015 г.