Национална Априловска гимназия - „Кинематограф” гостува в НАГ

„Кинематограф” гостува в НАГ

 • Сайтът www.kinematograf.bg е платформа за най-добрите къси филми от света и България. Проектът стартира през 2012 г. и за три години се превръща в най-големия сайт за късометражно кино на Балканския полуостров.

  Юлиян Спасов – основател на сайта, Ангел Иванов – редактор, Ивайло Дончев – редактор и Михаела Александрова – автор, гостуваха на 10 юни в гимназията със специална селекция – „Творецът”. Бяха представени дванайсет късометражни филма от различен жанр и държави. Учениците взеха участие и в част от дискусиите, които бяха предвидени по време на прожекцията.

  Очаква се „Кинематограф” да гостува отново в НАГ още идната есен.

   ЗАЩО НАГ

   "От известно време мислим по концепция за прожекции и в различни училища на столицата и страната. Или системно да пускаме късо кино на учениците, което да ги стимулират да разсъждават и проблематизират по важни въпроси от своя живот и този на обществото. Вече направихме една такава прожекция в 22 СОУ “Георги С. Раковски” в София. Там координирахме реализацията на идеята с психоложката на школото. Тя и децата останаха много доволни и дружно ни поканиха да превърнем тези прояви в практика.

    Сега неслучайно се обръщаме към НАГ, Габрово. Освен желанието ни да се срещаме с млади, будни и критично мислещи хора, на които да дадем  храна и кино за размисъл, без да пропагандираме наши мнения, имаме и особен сантимент и благодарност към това място и общност. И тримата сме възпитаници на Априловска Гимназия: Ангел и Ивайло - випуск 2007, съответно профил “Английски език” и “История”; Михаела – випуск 2008, профил “Английски език”. Дружбата ни датира още от основното училище в Габрово, затвърди се в Гимназията, а в студентските години намери различни творчески колаборации. Днес тя се случва в КИНЕМАТОГРАФ.БГ. Имаме какво да даваме на НАГ, след като получихме немалко, и въпросната проява е само малка стъпка в тази насока."

   КАКВО ЩЕ ПРОЖЕКТИРАМЕ

   "Обсъдихме няколко възможни теми на прожекцията. Две от тях бяха “Конформизмът” и “Революцията”, но се спряхме на “ТВОРЕЦЪТ”. Решихме да не акцентираме върху негативни явления, а да предложим алтернативи на статуквото. А и все пак всеки човек е повече или по-малко Творец на собствения си живот. Освен всичко, очакваме срещу нас и бялото платно да застанат млади, талантливи и ангажирани с различни каузи Творци.

    Част от селекцията ще бъде 12-минутният документален филм на Ангел Иванов “Има ли някой там?”, който получи Наградата на Публиката на фестивала “Различният поглед” в Стара Загора през 2013 г. В него присъства своеобразен портрет на Ивайло Дончев, а също и на друг възпитаник на НАГ – Петър Георгиев (съученик на Ангел в профил “Английски език”). Темата е мол културата и потребителското общество. Смятаме, че така учениците ще се запознаят по-непосредствено с нас като практикуващи кино активисти.

    Ще представим ПОНЕ още един български филм, защото заниманията ни досега показват, че у нас се прави качествено късометражно и пълнометражно кино, което заслужава публика.

    Ще подберем останалите къси филми от различни държави, с различен жанр и времетраене, за да бъде кино преживяването разнообразно и осмислящо различни проявления на Творческото.  Конкретният списък с филми предстои да бъде уточнен.

    Преди началото и между филмите сме отделили кратко време за словесно изложение на творба, автор и нашите мотиви за избора им, както и възможни посоки за интерпретация на кино посланията. Разбира се, думата ще имат и учениците – след всеки от филмите и след цялостната прожекция. Вярваме, че ще се получи смислена и ползотворна дискусия.

    Планирали сме екранно време 1 час и 15 минути и дискусия – 45 минути. Това обаче е условно зададено. При интерес и желание от страна на децата, сме готови да останем – да пускаме още филми и да си говорим – неограничено дълго."

   КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ СПОРЕД НАС

   * Ще се докоснат до по-малко популярния жанр в киното – късата форма - която обаче предлага много възможности: по-динамична и по-експресивна, не на последно място по-достъпна и по-евтина за реализация. За направата на късометражен филм не се изисква сериозен бюджет, осигурен от държавни фондове или мастити продуценти. Най-важна е идеята, историята, която искаш да разкажеш. Това е особено ценно за онези, които имат интерес в областта на киното.

    * Ще имат възможността да изкажат мнението си по теми и проблеми от своята среда, от българската действителност и от общочовешки порядък.

    * Ще се докоснат до практиката и ще се срещнат с действащи кино активисти – режисьори, кино критици и организатори на кино фестивали и прожекции.

    * Готови сме да предложим стаж/практика на онези от тях, които имат интерес в областта на киното – в частност, писането за кино. Ще дадем възможност на желаещите да напишат пробно ревю за някой късометражен филм. Макар писането да е възможно от разстояние, сме готови да приветстваме нови членове на нашия млад екип, които да ни помагат в София – важи най-вече за завършващите дванайсетокласници, които са избрали да продължат образованието си в София (не само режисура, кинознание и т.н., но и други (не)хуманитарни специалности).