Национална Априловска гимназия - Априловци се завръщат

Априловци се завръщат

 • Инициативата „Априловци се завръщат” е продължение на идеята, възникнала по повод честванието на 180-та годишнина на Априловото училище, да се организира ежегоден Бал на випускниците, в който да се срещат миналото и настоящето на гимназията чрез неформални, празнични, творчески и работни срещи на възпитаници от различните випуски на училището.

  Целта е да се създаде общност на випускниците, които заедно да реализират проекти и да работят за каузите на училището, дори и след като са напуснали гимназията.

  Срещите на поколенията са част от духа на Априловото училище, според който всеки, заклелел се да бъде Априловец, отстоява, продължава  и следва заветите на Априлов за заедност, подкрепа, благотворителност и грижа за училището, като предава това и на по-младите поколения.

  Успелите и реализирали се ученици на Националната Априловска  гимназия се завръщат с желание и ентусиазъм, за да разкажат за пътя, който са изминали, за смисъла на постигнатото и за усилието да изграждаш  и надграждаш.  Те са не само пример и модел за успех, но и гаранцията за непреходност на ценностите, които гимназията утвърждава през годините.

  Този неформален учебен процес е  посрещан от учениците с особено внимание и любопитство, защото им показва чрез живия пример на преживянато и наученото  какви са и какви могат да бъдат.

  Срещите започнаха много преди юбилея - първата бе на Празника на гимназията - 14.01.2013 г., Пламена Христова от випуск 2006 г., профил гръцки език, студент по Филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ "Кр. Сарафов, представи дипломния си филм „Busking”, като свой режисьорски дебют след завършването на Театралната академия. Тя разказа  накратко за  себе си и сподели какво е за нея да тръгнеш от Априловската гимназия като опит и като свободата да избираш.

  През 2014 г. се осъществи и втората среща с изявен възпитаник на НАГ, отново в деня на патронния празник – срещата с Теодора Трифонова, репортер  и разследващ журналист в БТВ, предизвика интерес и породи дискусия за ценностите на съвременното общество.

  На 17.10.2014 г. учениците се срещнаха с екипа на пръвия и най-популярен образователен онлайн сайт „Уча.се” и лично с неговия създател – априловецът Дарин Маджаров от випуск 2006 г.: Голямо удоволствие беше днес да се върна в моето училище - Национална Априловска Гимназия! Няколко годинки по-дърт, ама във форма. Със 120 ученици и учители, смях, емоции и мотивация ние да работим още по-здраво, а учениците да учат все повече. 

  Дарин Маджаров гостува в НАГ

  Момчил Цонев, випуск 2001 г., профил английски език, автор на няколко книги и създател на  на Габровската онлайн енциклопедия, както и на онлайн медията „Габрово дейли”, предизвика учениците с представянето на книгата „Имало едно време в Габрово”, написана в съавторство с Даниела Цонева.

  Следващите предизвикателства бяха свързани със 180-я юбилей на училището, през 2015 година Ивайло Дончев от випуск 2007, профил история, който в годините не пропускаше да бъде  и гост на традиционния Литературно-философски семинар, Ангел Иванов, випуск 2007, профил английски език и Михаела Александрова, випуск 2008 г., профил немски език, представиха амбициозния си и интересен проект „Кинематограф БГ”, осъществен в съавторство с други млади техни колеги. Разговорът за киното и изкуството, за малкия човек и големите амбиции, за красотата в кадъра породи дискусии  и вълнуващи обобщения и изводи за интересите на младите хора днес.

  "Кинематограф" гостува в НАГ

  Последва и срещата на Михаела Александрова с малък екип от новосъздаващия се тогава вестник ΝΑG book и от доброволческия клуб. Срещата: „Нещата, които имам да ви кажа в училище” провокира въпроси, мотивира дейности, които след това се развиха и в други неформални прояви.

  „Нещата, които имам да ви кажа в училище” - Михаела Александрова

  Пак по повод на юбилея Мартина Денева, випуск 2007, профил английски  език и магистър в специалност „Интериорен дизайн” в Politecnico di Milano изработи логото за годишнината, картичките и поканите, а Полина Пеева от випуск 2014 г. профил английски език, предложи проект за юбилейни рекламни материали.

  Мартина Денева гостува в НАГ

  В тържествения концерт на 14.01.2015 г. се включиха и други възпитаници на гимназията, освен настоящите ученици – Цветомир Цанков - джаз певец, випуск 1995 г., Весела Морова, джаз певица, випуск 2005 г., Светослав Славчев, актьор и режисьор, випуск 2001 г., Кирил Ганчев, гъдулка, випуск 2009 г.

  През 2015 г. бе осъществена среща и с Елисавета Върбанова от випуск 1995 г.

  През 2016 г. в деня на патронния празник, Цветомир Цанков, випуск 1995 г. и д-р Иван Христов, випуск 1996 г. и двамата от профил, естетика, театър, изкуствознание, представиха изкуството си чрез музика и слово. Иван Христов, гл. асистент към катедрата по литература към БАН, представи и последната си стихосбирка „Американски поеми”. Двамата участваха и в юбилейния концерт, посветен на 170-та годишнина от създаването на Априловото училище през 2005 г.

  Най-новият проект, който бе представен пред учениците на гимназията в началото на 2016 г. е IHELP, мениджър на който е възпитаникът на гимназията от випуск 2006, и представител на първия клас с изучаване на гръцки език – Христо Христов. Той презентира пред учениците иновативните си проекти и срещна в тяхно лице партньори и съмишленици.

  Срещите продължават, дискусиите са отворени за нови предизвикателства и проекти..., защото когато Априловци се завръщат, всичко добро и креативно предстои.