Национална Априловска гимназия - 14 януари 2019

14 януари 2019

 • От алфа до омега – пътят на победата в „Шифъра на Априлов“

  „Шифърът на Априлов“ е интелектуално предизвикателство, пред което с творчески устрем и вдъхновение всяка година се изправят участници от всички класове, водени от своите ментори - учители, които ги подкрепят и напътстват. Играта традиционно се посвещава на годишнината от създаването на Априловото училище и се провежда в деня на патронния празник - 14.01., създадена  е през 2011 година от ученик на гимназията - Кольо Генев, и се организира от паралелките български език и литература. Задачите се обмислят предварително, подреждат се последователно, като всяка загадка отвежда до следващата, за да се стигне до откриването на Завета на Априлов, и победител е този отбор, който пръв го открие. Тази година в играта участваха пет отбора с по пет участници от 8 до 12 клас, загадките бяха: карта, пъзел, кръстословица, логически задачи и кутия на съкровището. Последната загадка провокира въображението и съобразителността, но не беше трудна за разгадаване, защото предизвикателството бе овързано с позната идея - там, където Алфа среща Омега и краят среща началото, се намира и Заветът.

  Победител бе отборът с водач учителя по философия, който през тази година дебютира в играта - г-н Младен Александров. Техният цвят бе зелен, а победителите са: Борис Монев - 8 в, Мириан Методиева - 9 г, Йоана-Галия Новакова -10 д, Никола Стефанов - 11 а, Пламен Димитров - 12 г

  Останалите отбори:

   Червен с водач: г-жа Иванка Маринова

  8 а клас - Дияна Лалева

  9 б -  Валери Маринов

  10 в -  Светослав Николов

  11 г - Георги Попов

  12 д - Пламена Стойкова

  Син с г-жа Ралица Пашова

  8 б - Габриела Петкова

  9 а - Христиана Стойчева

  10 г - Цветелина Джонова

  11 д - Михаил Гълъбов

  12 в - Искрен Петров

  Жълт с г-жа Рени Тодорова

  8 г – Михаил Балабанов

  9 д – Ана – Мария Антонова

  11 б – Миро Ненков

  12 а – Кристиана  Лазарова

  12 б - Йоана Симеонова

  Розов с г-жа Наталия Радева

  8 д - Мартин Миланов

  9 в - Виктор Лазаров

  10 б - Ана-Мария Петрова

  11 в - Жанета Фъртунова

  12 г - Стефани Петкова

  Тази година един от участниците постави рекорд по участия – пет последователни години, от 8 до 12 клас - Стефани Петкова от 12 г редовно е била част от играта. Също и г-жа Рени Тодорова отбеляза впечатляващо присъствие в четири издания. Пожелаваме и на следващите организатори, настоящия IXа клас,  вдъхновение и творчески усет при подготовката на поредната игра, която догодина ще има юбилей – ще се проведе за десети път!


  „Априловци се завръщат“

  Среща с Ангел  Иванов от випуск 2007  на НАГ и с неговата дебютна книга „Техническа проверка“

  При спор в час по философия на вечната тема – мъжете или жените, Ангел Иванов отговаря: мъжете са велики поети, а жените са поезия, мъжете са философи, но жените са философия, мъжете са композитори, но жените са музика. Благодарим на г-жа Наталия Радева за този спомен, който помогна срещата с Ангел да бъде не само представяне на дебютната му книга, а много повече. Тя бе завръщане в дома, там, където спомените са настояще, и там, където все още има любопитни очи и отворени умове, които жадуват за срещи със словото.

  Ангел Иванов е ученик на гимназията от випуск 2007 г, профил английски език, завършва журналистика в Софийския университет, гордее се, че е наследник на  именит майстор, оставил своята каменна следа в темелите на училището като строител, а Ангел остава своята диря в галерията на спомените чрез словото и първата си книга „Техническа проверка“.

  Книгата получи своята втора премиера именно в Априловото училище, където в поредицата „Априловци се завръщат“ Ангел бе гост в деня на патронния празник. Книгата е разказ и път, порастване и себенамиране, откровение и вяра. Писана и мислена в продължение на години и намерила своите създатели – автора, изд. Scalino   и неговата редакторка Емилия Миразчийска, фотографа на корицата Явор Михайлов - Ворце, съмишленици  в лицето на големия Деян Енев, на актьора Китодар Тодоров, поета Александър Шпатов и джаз певеца, кинокритик  и водещ на събитието - Цветомир Цанков.

  Представянето на книгата завъртя времето и отвори път на вярата и словото, на надеждата и доброто. Г-жа Анна Сапунджиева, учител на Ангел по литература, непринудено въведе слушащите и чуващите, събрани в Актовата зала,  в творческата работилница на духа, където се е явил и талантът му, сподели с какво книгата я вълнува и напомни, че нелек е пътят на  словото, затова е за избрани и истински посветени.