Национална Априловска гимназия - Учебна 2007/2008 г.

Учебна 2007/2008 г.

 • Неспирният ход на времето отброява години, десетилетия, столетия- уникални по своята същност и обозначаващи както големите исторически транформации, така и отмерения ритъм на невидимия градеж. Вече 174 години Априловото училище утвърждава чрез своето съществуване духа и ценностите, завещани от Първосъздателя.

      Настоящата учебна 2008/2009 година бележи 220-та годишнина от рождението на Васил Априлов и задава тържественото честване чрез множество проекти, изяви и празници; чрез успехите на ученици и учители в сферите на познанието, изкуството и спорта, които са почтителната дан на настоящите поколения към личността и делото на Васил Априлов.

      Денчо Данчев - 12 клас, випуск 2008 получи специалната награда на Националния съвет на „ Ротари клуб” в Националното състезание „Родолюбие” .

      На Националния конкурс ”Космосът - настояще и бъдеще” ученичките на Красинела Георгиева, преподавател по физика, Ивелина Ганева и Силвия Пенчева завоюваха първо място.

      Отбор от ученици на НАГ завоюва първо място в Осмото международно детско изложение ” Даровете на Земята, Водата и Въздуха” - гр. Добрич. Негови ръководители са Мария Николова и Снежанка Барболова.

      Ученикът от 11 клас Румен Георгиев с преподавател Мария Николова получи отлична оценка на Националния кръг на 41-та олимпиада по химия в гр. Видин. А спектакълът „За един грам радий” на Театралната работилница при НАГ е удостоен с 2 място на Националния фестивал „Наука на сцената”.

       Младите творци на НАГ бяха отличени за своите постижения с авторитетни награди:

  Константин Георгиев от 9 клас - със Специалната награда на журито в поетичния конкурс „ Петя Дубарова”-  Бургас;

  Артистичният талант на Мартин Русков от 10 клас бе отличен с Наградата за мъжка роля за образа на Яворов в спектакъла „Последната вечер”, представен под режисурата на преподавателите Владилена Катевска и Мария Стефанова на Националния ученически фестивал в гр. Русе.

      В сферата на хуманитаристиката са традиционни успехите на Априловите ученици и през тази година. Надежда Иванова, ученичка от 12 клас, спечели 1 място на Националните дни на ключовите компетентности ” Културна осъзнатост и творчество”, неин преподавател по литература е Елвира Христова.

      На Националния конкурс за есе под надслов „220 години безсмъртие”, посветено на годишнината от рождението на В. Априлов, 1 място заема Илияна Хинова от 11 клас, с преподавател Александър Емилов. В чест на празника продължи традицията на представяне на печатните издания на НАГ - със съставителството и под редакцията на учителите Велина Парахулева и Анелия Пенева е издаден 16-ти брой на хуманитарния сборник  „Денница”, представящ научните и творческите търсения на учениците от гимназията. А литературната паралелка на 11 клас издаде юбилейния вестник „Априлова дума за поучение и промишление” и организира представянето на стихосбирката на своята съученичка Златина Димитрова „Благовещение”.

      Заслужено бе класирането на учениците от НАГ на националните кръгове на олимпиадите по различните предмети: 4-ма класирани на Националната олимпиада по литература; 2- ма класирани на Националната олимпиада по история; 6- ма участници в Националната олимпиада по английски език, като Деница Миланова от 10 клас спечели 2 място - нейни преподаватели са Катерина Михайлова и Пенка Миланова;  9-ма участници от 8 до 12 клас на Националната олимпиада по немски език, а Надежда Симеонска от 11 клас, с преподавател Гунка Петкова, достига до 3-ти кръг на Националната олимпиада, организирана от посолството на Германия.

     Класирани за националния кръг на състезанието за ораторска реч на английски език са ученичките на Катерина Михайлова и Снежана Стефанова Весела Дочева и Гергана Бръчева от 10 клас, като Гергана печели 3 място.

      Преподавателят по английски език Снежана Стефанова представи Габровска област на Националния кръг на проекта „Училището - желана територия” с иновационната си разработка „Стимулиращата и мотивиращата роля на презентацията в обучението по английски език”, доказвайки, че традиционните и модерни средства за обучение могат хармонично да се съвместяват в образователния процес.

      Гордост за своите преподаватели Гунка Петкова, Милена Иванова и Снежана Стефанова са 11 ученици от 10, 11 и 12 клас, достигнали до финалния кръг на Националното плуралингвистично  състезание по английски и немски език. От тях Мая Иванова от 11 клас печели 1 място, а Надежда Симеонска - 2 място.

      Иванела Лазарова от 9 клас печели 2 място на Националния конкурс на фондация „Сейдж” за есето „Моята истина за неистините”.

      Мирослав Живков от  9 клас печели 3 място на Националния младежки конкурс „Ябълката”, раздел Фотография.

      Традиционни за НАГ са участията и успехите на учениците и техните учители в математическите състезания:

  - на Международното австралийско математическо състезание на английски език Деница Миланова 10 клас, с преподаватели Донка Даракчиева и Катерина Михайлова, Мила Фъртунова и Пламена Ангелова от 12 клас с преподаватели Антоанета Манева, Мария Цвяткова и Емилия Антонова бяха отличени с дипломи за отлично представянеDistintion;

  - учениците на Донка Даракчиева от 8 клас Лилия Георгиева, Биляна Петкова и Димитър Стоянов завоюваха съответно 1, 3 и 4 място на Националното математическо състезание „Хитър Петър”;

  - на Есенния математически турнир „Черноризец Храбър” 1 и 2 място заемат деветокласниците на Стефка Цонева Златка Бонгурева и Константин Георгиев;

  - Математическият турнир „Иван Салабашев” откроява 1 място  на Златка Бонгурева от 9 клас и 4-то за Биляна Петкова от 8 клас.

      Спортните заложби на учениците от НАГ бяха отличени с отпускането на 4 стипендии от МОН и с вписването на 8 млади спортисти в Почетната книга на Община Габрово за дарования и постижения.  Така бяха наградени 2-то място на отбора по тенис на маса при девойките; бронзовите медали на волейболистите от 11 и 12 клас на Националното състезание в Плевен; 2-те места на отборите по плуване за юноши и девойки във Враца. А в края на този месец отборът по лека атлетика ще защитава националната си титла на състезанията в гр. Сливен.