Национална Априловска гимназия - Учебна 2008/2009г.

Учебна 2008/2009г.

 • VidinХимия в НАГ – не, ама да!

      На 22 април 2009 г.в залата на Кукления театър беше премиерата на научното шоу „За един грам радий”, подготвено от актьорите на Театралната работилница при НАГ. На следващия ден имаше още едно представление, което премина при небивал успех. Публиката и актьорите искрено се забавляваха, което бе целта на автора – да доближи трудните естествени науки до учениците с нетрадиционни средства. Благодарим за неоценимата помощ на г-жа Мария Стефанова – режисьор на спектакъла. Специални благодарности и на Георги, Красен и Александър от 11 б клас и  Габриел от 10 б клас, без чиято неоценима помощ за озвучаване, осветление и видеозаснимане на спектакъла  не биха се състояли представленията на шоуто на 22 и 23 април.

       На 25 април 2009 г. в Севлиево се проведе Националния фестивал „Наука на сцената 3”. Научното шоу „За един грам радий”, с което участвахме  бе отличено с ВТОРО място в страната и събра бурните овации на публиката и журито. Благодарим на актьорите, превъплатили се и в химици – Мартин от 10 а клас, Васко, Цвети, Давид, Благовеста, Емма и Грета от 10 б клас, Константин от 9 б клас и на майстора на мултимедията Денислав от 10 б клас. Поздравления и огромно БЛАГОДАРЯ!

    Още химия, но сериозна!

    От 24 до 26 април  във Видин се състоя ХІ Национално състезание по Химия и опазване на околната среда, в което участваха над 200 ученици от цялата страна, главно от 12 клас. Наши представители бяха Румен Георгиев от 11г клас и Йоана Йовчева от 12б клас.

  Резултатите им са :
  РУМЕН Е 4-ти В БЪЛГАРИЯ И ПОЛУЧАВА ОЦЕНКА 6.00, ВАЖАЩА ЗА СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ И ВСИЧКИ ХИМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТИ!
  ЙОАНА ПОЛУЧИ ОЦЕНКА 5.25, ВАЖАЩА ЗА СЪЩИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ.

  Поздравления за отличното представяне на състезателите!
   Мария Николова

    RumenХимик и сред априловци

     От 27 до 29 март 2009 година в гр. Димитровград се проведе 41-та Национална олимпиада по Химия и опазване на околната среда. Наш представител беше Румен Георгиев от 11г клас. Той завоюва с участието си оценка "Много добър 5" и 18 място, състезавайки се с 60 ученици главно от 12 клас.

      Представянето на Румен е изключително престижно, като се има предвид, че в тази олимпиада участват преди всичко ученици от специализираните паралелки Биология и Химия на Природоматематическите гимназии в страната.

     Благодарим на Румен за положения невероятен труд и престижното представяне!

  Ръководсктовото на НАГ и Мария Николова


     Biology_2Biology_1От 21 до 25 април 2009г. в град Добрич се проведе Осмото международно изложение „Даровете на Земята, водата и въздуха”, в което повечето награди бяха обрани от възпитаниците на Априловска гимназия. В секция  „Рай за всички” трето място си поделиха Виктория Йосифова и Петя Инколова  от 11д клас с проекта „Ароматен балкански чай” и „Балкански мед”. Второто място е за Красимира Досева и Румен Гергиев от 11г клас с проект „Багрене с растения”. И първото място грабна Григорина Иванова от 11б клас с проект „Рецептите на баба от черна боровинка”.

  Заедно с това отборът на Априловци зае първо място в секция „Билките в моя роден край”.


    На 3 юни 2009г. в АгроБиоИнститут гр. София се проведе тържествено награждаване в 3-ти Национален конкурс за есе на тема биотехнологии. Ученичката Григорина Радославова Иванова от 11 б клас спечели второ място с темата “Биотехнологии на бъдещето или бъдеще за биотехнологиите “, за което получи почетна купа. Благодарение на активното си участие учениците от НАГ бяха отличени с плакет, връчен лично от Аташето по селскостопанските въпроси на САЩ.