Национална Априловска гимназия - Калоян - поезия и съвпадения

Калоян - поезия и съвпадения

 • Здравейте, съмишленици.

  Казвам се Калоян Христов и завърших образованието си в Националната Априловска гимназия през 2016 г. В момента съм студент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология. Занимавам се с литература, пиша стихове, текстове на песни, стихосбирката ми „Съвпадения“ излезе през 2018 г., основател и редактор съм на националния литературен сайт Tetradkata.com. С екипа му сме реализирали десетки културни събития и няколко големи литературни форума.

  Благодаря за възможността да се включа в поредното издание на Априловите дни на културата. Няма как да не отбележа, че организирането и провеждането на тази прекрасна идея са едни от малкото неща, които са запазили същността и идеята си в културния живот на гр. Габрово. Креативността, смислеността и актуалността на Априловите дни се коренят в техните основи, както ги откриваме и навсякъде из гимназията.

  Ще споделя с вас две мои стихотворения.

   


  DONAU

  Водите се движат,
  но само привидно.
  Успокояват,
  но надолу
  течението буйства ли,
  буйства.
  Влачи спомени,
  копнежи, неизказани
  мисли, пластмаса,
  изгубени лодки.
  Водата става 
  най-тъжна,
  когато на повърхността ѝ
  се носят
  неподвижни спомени.

  Сега минава шлеп,
  а под него - 
  на дъното,
  лежат стотици
  истории.


  Съвпадения

  Техните стъпки
  съвпадаха
  на някои
  пътеки.

  Погледите им
  се спираха на
  едни и същи
  места.

  Усещанията им
  не се
  докоснаха
  никога.

  Из „Съвпадения“ К. Христов
  Фабер 2018

  Обикновено във всяко пожелание се крие известна доза патос, но ми се иска да бъда кратък. Често, когато говоря за гимназията, казвам, че тя е кауза. Все по често също така се убеждавам, че тя не е само кауза. Априловската гимназия се слепва с теб и ти ѝ подаряваш най-доброто от себе си. Най-доброто, което тя е създала в теб. В един разнопосочен свят попадаш в подреденото пространство на гимназията и с усилия, с общи усилия, се опитваш да станеш част от реда в него. Това е моето пожелание към всички априловци – да бъдат здраво свързани към реда на нашето пространство, към традицията на нашата кауза, към устоите на нашето училище – Априловото.

   

  Автобиографична бележка

  Калоян Христов е роден през 1997 г. Средното си образование завършва в Националната Априловска гимназия (Габрово) с профил "Български език и литература". Учи в Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Българска филология". Той е един от създателите и редакторите на литературния сайт Tetradkata.com. Негови стихове са публикувани във в. "Литературен вестник", сп. "Нова асоциална поезия", сп. "Литературен свят", сп. „Пламък“, алм. "Зорница", LiterNet  и др. По покана на музикантите от група "SoulBmoll" пише текста на песента "Нова посока", която става част от първия албум на групата. Носител е на първа награда за поезия в Националния конкурс "Никола Вапцаров" (2019). Финалист в международния поетичен конкурс "Мили Дуели" (2019). Носител на националната награда за поезия на литературния конкурс „Море” (2020), която включва издаване на книга. През 2018 г. излиза първата му книга с поезия - "Съвпадения". Подготвена за печат е втората му поетична книга "Апология на сетивността". Литературните му интереси са насочени към българската литература след Освобождението до наши дни, както и към литературния двадесети век в Русия.